Kladblok |  Demo |  Blog |  Vragen |  Links
kladblok blog

Dit moet je weten over waterbestendige versus waterdichte regenjassen

Met het stormseizoen in volle vaart, ontwikkelt de behoefte aan betrouwbare regenkleding een groter gevoel van urgentie. Als je op zoek bent naar een nieuwe regenjas kind, kom je al snel een drietal schijnbaar verwisselbare termen tegen: waterbestendig, waterdicht en waterafstotend. Is er echt een verschil tussen hen? Spoiler alert: "Waterdicht" verslaat "waterbestendig" en "waterdicht/ademend" maakt je de droogste van allemaal. In dit artikel geven we je informatie over alle drie opties zodat je weet wat het beste type is als je een Maium regenjas wilt kopen.

Waterbestendig

In theorie zal elke stof tussen jou en vallende regen ervoor zorgen dat er geen water op je huid komt, waardoor het op zijn minst gedeeltelijk waterbestendig wordt - en een verrassende verscheidenheid aan jassen vermeldt waterbestendigheid als een kenmerk. Ervan uitgaande dat het buitenoppervlak van een jas geen absorberend materiaal is zoals katoen, kan het waarschijnlijk een lichte motregen aan. Als je echter langere tijd in de regen bent, of als de intensiteit van die regen toeneemt, word je nat.

Waterdicht

Als je een jas wilt die bestand is tegen zware regenval, dan wordt het technologiespel ook serieus. Om een ??echt waterdichte stof te verkrijgen, experimenteren jassenmerken met een schijnbaar oneindige verscheidenheid aan naar buiten gerichte stoffen, evenals hightech laminaten of coatings in gelaagde constructies. Vanuit het oogpunt van laboratoriumresultaten wordt een stof als waterdicht beschouwd wanneer deze een bepaald niveau van waterbestendigheid bereikt. Maar er is geen overeengekomen industriestandaard voor deze waarde, dus je moet vertrouwen op de bewering van een merk dat een stof waterdicht is. Als je het merk vertrouwt, kun je waarschijnlijk de aanduiding vertrouwen, maar je kunt de niveaus van "waterdichtheid" tussen merken niet gemakkelijk vergelijken.

Waterdicht/ademend

Als het enige doel is om de regen buiten te houden, dan zou je van een plastic zak een jas kunnen maken. Op het moment dat je je inspant, zal je eigen zweet de jas echter als een sauna laten aanvoelen. Goedkope regenjassen en poncho's kunnen regen afstoten - en voldoen aan de waterdichtheidsnormen - maar je wilt er alleen een dragen als je van plan bent om stil te zitten of te staan. Uiteindelijk is het de combinatie van waterdichte en ademende technologieën die je het droogst houdt als je naar buiten gaat tijdens een zware regenbui. Het uitvinden van deze technologie heeft ervoor gezorgd dat Gore-Tex®-stof een begrip is geworden. Tegenwoordig vind je tientallen jassen met vergelijkbare technologieën. Het is vermeldenswaard dat in het algemeen, hoe droger je wilt zijn, hoe meer je moet uitgeven bij het kopen van een Rains regenjas.

Waterafstotend

Duurzame waterafstotende (DWR) coatings worden gebruikt op zowel waterbestendige als waterdichte jassen. De eenvoudigste manier om uit te leggen wat deze coating doet, is door tijdens een lichte regenbui naar het oppervlak van een nieuwe regenjas te kijken. Als je waterdruppels ziet oprollen en eraf rollen, zie je waterafstotendheid in actie. Een DWR-coating maakt van een waterafstotende jas geen waterdichte jas, maar verhoogt wel de waterbestendigheid van elke jas.Homepage Kladblok

Blog