Kladblok |  Demo |  Blog |  Vragen |  Links
kladblok blog

De beste klassieke muziekstukken aller tijden

Klassieke muziek heeft de tand des tijds om vele redenen doorstaan, de schoonheid, complexiteit en de uitgestrektheid van het repertoire hebben het publiek al honderden jaren geïnspireerd. Binnen de klassieke muziek zijn er verschillende stukken die iconisch zijn geworden door gebruik in speciale evenementen zoals diploma-uitreikingen, bruiloften, klassieke films en zelfs tekenfilms! In deze lijst zullen we slechts een handvol van de vele iconische klassieke muziekstukken nader bekijken. Naar deze klassieke muziek luisteren is absoluut een aanrader!

Für Elise - Beethoven

Dit stuk werd nooit gepubliceerd tijdens het leven van de componist Beethoven. In feite werd "Für Elise" pas veertig jaar na zijn dood in 1827 ontdekt. Als gevolg daarvan weet niemand precies wie de Elise met de titel was. Sommige musicologen denken zelfs dat de titel verkeerd is gekopieerd en dat het oorspronkelijk "Für Therese" heette. Maar ongeacht de identiteit van de gelukkige begunstigde van de opdracht van dit werk, we zijn het er allemaal over eens dat het een van de meest charmante composities voor piano is die ooit is geschreven. Met zijn eenvoudige maar pakkende melodie en tijdloze schoonheid heeft Beethovens Bagatelle nr. 25 in a mineur talloze herinterpretaties geïnspireerd.

Ave Maria - Charles Gounod

Toen Charles Gounod van in de dertig besloot een melodie te improviseren voor de tekst "Ave Maria", ontwierp hij deze om te worden gesuperponeerd op een bekend klavierstuk: Prelude nr. 1 in C majeur, BWV 846, uit Boek I van Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Gounod's "Ave Maria", geschreven voor solozang en piano, wordt ook vaak uitgevoerd in een breed scala aan instrumentale arrangementen. We denken dat deze compositie een prachtig voorbeeld is van hoe lenen van een van de beste, en herbestemming met groot talent en bedachtzaamheid, kan resulteren in iets dat zowel nieuw als vertrouwd is, en helemaal buitengewoon.

Toccata and Fugue in D minor, BWV 565 - Bach

Deze muziek van Bach heeft misschien niet de meest pakkende titel, maar we garanderen je dat je de beroemde opening kent. Het is in verband gebracht met intense of zelfs enge momenten in de film en de populaire cultuur, misschien omdat het een beroemde rol speelde in de openingscredits van Dr. Jekyll en Mr. Hyde (1931). Bachs buitengewone talent en krachtige compositorische stem komen volledig tot uiting in zijn Toccata en Fuga in D mineur, de volgende op onze lijst van enkele van de meest iconische klassieke muziekcomposities ooit geschreven.

Eine kleine Nachtmusik - Mozart

De gloeiend briljante Wolfgang Amadeus Mozart componeerde 30 van zijn 35 jaar muziek en tegenwoordig is zijn naam bij bijna iedereen ter wereld bekend. Eine kleine Nachtmusik (A Little Night Music) is misschien wel zijn meest herkenbare werk, vooral het eerste deel. Buiten de concertzaal en klassieke opnames, hoor je het waarschijnlijk telefoongebruikers die in de wacht staan, kalmeren en een duizelingwekkend scala aan producten verkopen. Met zijn beruchte gevoel voor humor heeft de componist hier misschien wel om gelachen! Er zijn diverse uitvoeringen van Eine kleine Nachtmusik, die van het Slowaakse Kamerorkest is bijvoorbeeld een aanrader.


Homepage Kladblok

Blog